Børn vær opmærksomme – I skriver verdenshistorie lige nu.

D. 13. Marts lukkede Danmark ned. Eller næsten i hvert tilfælde. Bliv hjemme var budskabet, men om end det stod soleklart, så skulle det alligevel lige tage os nogle dage at få viden og adfærd til at spille sammen. For os at forstå, at vi vores adfærd i den nærmeste fremtid direkte proportionelt påvirker landets og verdens tilstand.

For Covid-19 kom som en u-inviteret gæst fra østen, sparkede døren ind, satte sig i vores samfund og blev hurtigt mere og mere krævnede i sin adfærd. Så vi lukkede hurtigt vore døre og grænser. Vi forsøgter at holde vores gæst fra livet på bedst muligvis. Forvist med sæbe, med sprit og med 2 meters afstand til både vore nærmeste og vore næste. Svært med nødvendigt. Alene og alligevel som et samlet folk førsøger vi at holde denne u-inviterede gæst fra livet.

Nogen kæmper på frontlinjen, mens andre forsøger at bekæmpe fjenden i en hverdag, som på en eller anden måde kører parallelt med den vante virkelighed. Rodløse i eget hjem.

Dette minut af universet tidsregning kan synes som lang tid i vores stille sind, når hverdagens foranderlighed går for hurtigt, hjemmekontorer skal etableres, møder holdes i det virtuelle rum. Der er nok at holde i hanke, og oveni i dette cirkus-mindset er det forventeligt, at der også skal forgå en eller anden form for hjemmeundervisning.

Men måske skal vi overveje, at det vi står i lige nu, er undervisning hands on. Vi skriver historie på flere planer. Så unger; måske er det ok, at I ikke lige får lavet s. 78 i matematikbogen, eller lavet den onlineside med grammatik, som stod i ugeplanen. Måske skal vi spørge os selv; Hvad tager vi med os på den anden side. Tager vi med os, at vi lavede grammatik? Måske?

Men det kan også være, at tiden væk fra vante sociale relationer og klasserum kan bruges til at reflektere over sin vores egen historie og selv-fortælling. Måske kan man endda begynde at omskrive lidt, hvis ønskelig. Måske er det nu, hvor det fysiske klasserum er ophævet og kulturen måske er blevet mere udefinerlig, at muligheden er for at skabe og omforme relationer med kammerater.

Vil vi huske, det præcise matematik vi laver i disse uger? Næppe? Så er det vigtigt midt i den historiske begivenhed vi skaber nu? Ja det er det, men det er ikke det vigtigste, om de sider bliver lavet eller ej. Måske er det vigtigere at få sin egen stemme med i historiefortællingen. Lige nu bliver LockDown frustrationer, spekulationer, illustrationer og situationer hovedsageligt dokumenteret fra et voksenperspektiv. Så unger – gør det til jeres fornemste skolearbejde at få jeres stemmer med i den historie, der skrives omkring jer. Før dagbog. Skriv jeres opleveser og tanker ned. Tag billeder ude som inde. Tag billeder af et liv, der for en tid er blevet vendt på hovedet. Indfør jeres perspektiv i historien. I skriver samfunds- og Danmarkshistorie lige nu

Hvordan ser verden ud på den anden side? Det kan vi kun gisne om, men det vil nok være forholdsvist sikkert at sige, at den verden vi lukkede ned for nu er fortid. På den anden side, når dørene åbnes igen og vi ser os forsigtigt omkring i håbet om, at den u-inviterede gæst har forstået budskabet, er verden udenfor forandret. Vi er forandrede som mennesker. Nogen meget, nogen lidt. Så unger hvordan ser det verdensbillede ud, i møder på den anden side? Råb det høj med ord og billeder. Skriv løs, tegn det som var, og det som kom. Gør det højt og gør det tydeliget. I skriver verdenshistorie lige nu til al fremtid….

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *